Şantiye Şefliği İmza Ücreti 2018-2019
Şantiye Şefliği İmza Ücreti – Türkiye’de hiçbir zaman bitmeyecek bir sektör var ise oda İnşaat sektörüdür. Piyasa durumuna göre zaman zaman duraklasa da tamamen sektör bitmiş diye bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Hal böyle olunca İnşaat sektörlerinde görevlendirilmek üzere şantiye şefleri arayışına başlanıyor.
İçerik
Şantiye Şeflerinin Ağır Yasal Yükümlülükleri
Şantiye şefleri ağır yasal yükümlülükler altında çalışmaktadır. Bu konuda avukatlar “Şantiye şefliği; hukuki, idari, cezai ve mesleki yetki ve sorumlulukları haiz, kimi sorumlulukların yapının tamamlanmasından sonraki 15 yıl süre ile devam edeceği, son derece ağır ve riskli bir görevdir.” Diyerek uyarılarını yapıyor.
Sistem üzerinde ise şantiye şeflerini koruyabilecek herhangi bir kanun bulunmuyor. Aslında şantiye şefliğini yaparken iş ile sürekli iç içe olmak gerekiyor. Şantiye içerisinde neler yapılıyor, işçilerin tutumunun kontrolünün sürekli elinizde olması gerekiyor. Bu şekilde bile riskliyken diğer yandan sadece imza atıp şantiyenin yerini bile bilmeyen şefler var.
Şantiye Şefliği İmzası
Şantiye şefi olarak imza attığınız zamandan itibaren, şantiyeye uğrayın veya uğramayın, şantiye şefliğinin hukuki, cezai, idari ve mesleki yükümlülüklerini kabul etmiş sayılırsınız. Olay her yerde olduğu gibi burada da işverenlerin davranışlarından kaynaklanıyor. İşveren bir taşla iki kuş vurmak için cüzi ücretlerle bir şantiye şefi tutuyor. Bir sene boyunca sadece bir ücret karşılığında sizinle anlaşıyor.
Şantiye Şefliği İmza Ücreti
Şantiye şeflerinin 30.000m2 kadar 5 imza hakkı bulunmaktadır. Tüm risklere rağmen bu imzayı atmak istiyorsanız şantiye şefliği imza ücreti hakkında sizlere bilgi vermek isterim. Bende elektrik-elektronik mühendisi olarak bu şekilde çalışmalarda bulundum ve konuya oldukça hakimim. Sizlere bu konuda yapmanız ve yapmamanız gerekenleri aktaracağım.
Şantiye Şefliği İmza Ücreti İçin Sözleşme Yapın
# İşverenle yapacağınız sözleşme kâğıt üstünde olmasa da, işverene bu anlaşmanın 1 yıllık olduğunu ilerleyen yıllar için ekstra ücret talep edeceğinizi aktarmakta fayda var.
Şantiye Şefliği İmza Ücreti ve Giderlerini Hesaplayın
# Şantiye şefliği imza ücretini talep ederken, talep ettiğiniz tutar hakkında pek bilginiz yok ise sizden çıkacak giderleri birer birer hesaplamak sizin için daha faydalı olacaktır.
Şimdi sizinle atacağınız imzanın giderleri ne kadar onları hesaplayalım.
Artık Elektrik Mühendisleri Odası aidat giderlerini yıllık olarak alacağını açıkladı.
2018 Yılında 15 Lira olan bu aidat tutarı, Yıllık olarak hesaplandığında 12×15 =180 TL yapmaktadır. Şantiye şefliği için notere gitmeniz durumunda ödeyeceğiniz tutar minimum 45 TL ile 75 TL arasında değişmektedir. Bu hesaplamalara, işverene hissettirmeden kendinizi teminat altına almak için işverenin yaptığı herhangi bir yanlışta (takip eden yılların ücretinin ödenmemesi vb.) şantiye şefliğinden istifa etmek için noterde ki istifa ücretini de eklemeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Dilerseniz Şantiye şefliğinden nasıl istifa edilir? başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Şantiye şefliği noter istifa ücreti ise minimum 150 TL ile 180 TL gibi tutarlar arasındadır. Ayrıca bu işlemleri yaparken harcadığınız tutarları da hesaplamaya dâhil etmek gerekir.(Yol, Asıl işinizden izin aldığınız izin süresince olan saatlik kaybınız vb.)
Toplam= 180 + 45 + 150 + 30 =405 TL aşağı yukarı yukarıda bahsettiğim giderlerin bedeli.
Şimdi siz işverenden 2000 TL talep ettiğinizde sizin elinize 1595 TL kalacak. Aylık olarak hesapladığınız da elinize geçecek para 133 TL gibi cüzi bir rakam yapıyor. Bu rakam için bunca sorumluluğu almak değer mi? Orası düşünülür.
Şantiye Şefliği İmza Ücretini Peşin Alın
# Asla ve asla imzayı attıktan sonra paranı veririz gibi cümlelerle iş yapmayın. İmzanızı atmadan önce mutlaka belirlediğiniz ücretin tarafınıza aktarıldığından emin olun. Bu ve yukarıda ki maddeleri uygularsanız asla işveren tarafından mağdur olmazsınız.
Şantiye Şefliği İmza Ücretini Yüksek Tutun
# TMMOB Yönetim Kurulu 2018 yılı itibari ile şantiye şefliği imza ücretinin brüt 3750 TL olmasına karar verdi. Tabi ki size bu rakamı işveren vermeyecek ama çıtayı yüksek tutmak her zaman iyidir. Talep ettiğiniz şantiye şefliği imza ücreti 3000 TL’nin altında olmasın. Aşağıya TMMOB yönetim kurulunun Şantiye şefliği imza ücreti hakkında yaptığı açıklamayı bırakıyorum.
“TMMOB Yönetim Kurulu`nun 9 Aralık 2017 tarihli toplantısında “Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2018 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 3750 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretin üzerinde olmasına” karar verildi.” |
# TMMOB Yönetim Kurulu 2019 yılı itibari ile şantiye şefi ücretinin brüt 4500TL olmasına karar verdi.
Şantiye Şefliği Ücreti 2019
“TMMOB Yönetim Kurulu’nun 24 Kasım 2018 tarihli toplantısında “Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2019 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 4500 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda, şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağını, bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmasına” karar verildi” |
İlginizi Çekebilir!!!
Ücretler ile Risk arasında tamamen ters orantı var. 2000 – 2500 Lira için girdiğimiz sorumluluk haddinden fazla büyük. Ama muhtaç olunca bu işverenlerin ellerine düşüyoruz. Allah iyi yerde hayırlı işverenler çıkarsın karşımıza.
Yazı için teşekkür ederim.
Dediklerinize katılıyorum. İyi dilekleriniz için ayrıca teşekkür ederim.
Bu paraya bu iş yapılmazzz!!!
Evet bu paralara bu iş yapılmaz ancak mecbur herşey yapılır:)
Hangi iş ben kendime kit kanaat bir daire yapacam her ay santiye hiç uğramadan her ay 500 tl cukka adalet mi? Devletin de burda yanlısı yok mu var santiye nin büyüklüğüne göre santiye sefi atanilmasi gerekir ama bir daire veya internet müstakil projesi daire içinde olmazki
Yalnız kaçırdığınız kısım çok önemli :)) 3750 TL odanın belirlediği ücret ancak bu ücret aylık yıllık değil. Müteahhitler yıllık veriyor. Hatta proje bitene kadar 2000 TL civarında alınıyor
“Şimdi siz işverenden 2000 TL talep ettiğinizde sizin elinize 1595 TL kalacak. Aylık olarak hesapladığınız da elinize geçecek para 133 TL” Erdi bey yukarıda makalenin içerisinde bu kısmı belirttik. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.
Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
şu an üzerimde 5 adet şantiye şefliği var. Yapı denetim şirketiyle anlaştım ve işi bırakmak istiyorum fakat noter toplam 1950 lira para istedi istifa dilekçelerini işlemek için. yapı denetimde irtibatta olduğum kişide sözleşmenin üzerinden 1 yıl geçtiği için üzerimdeki 5 işten de tek dilekçeyle istifa edebileceğimi söyledi. bu mümkün mü? neye dayanarak bu şekilde işi bırakabilirim?
Noter size çok yüksek fiyat çıkarmış. Başka bir noter ile görüşme sağladınız mı? Sadece belediyeye gönderilecek nüshanın noter onaylı olması kafi diye düşünüyorum. Size ve yapı denetim şirketine gönderilecek nüshanın kopya olması yeterlidir. Bir yapının istifa ücreti 150TL yi geçmiyor. Başka bir noter ile görüşme sağlayın lütfen. Tek dilekçe ile istifa işlemini daha önce duymadım. Ancak üzerinizde ki 5 imzanın yapısı aynı firmaya aitse düşük ihtimal ile gerçekleşebilir. Başka bir noterden yardım almakta fayda var. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
başka bir noterde toplam 716 liraya üzerimdeki tüm şantiye şefliklerinden istifa ettim. yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim.
Merhaba,
İstifa da bir şart vs var mı? Üzerinden 1 yıl geçerse ve hala yapı sahibi iskan almamışsa istifa edebiliyoruz di mi ?
Benim de üzerimde farklı işlere ait ama hala iskanı alınmamış 5 iş var, yeni iş de alamıyorum. Ben de notere gitsem hepsinden istifa edebilirmiyim
Yapının bağlı bulunduğu elediyeye dilekçe ver
İskanda parayı alasıya kadar imzayı atmasak müteahhit bizim şefliği iptal ettirebilir mi yoksa biz atasıya kadar bekler mi
O an içerisinde sizin elinizde kozlar. Beklemek zorunda
Hangi işin parasını alıyorsun? Yapmadığın işin parası haram haram. İnsanların can güvenliğini tehlikeye atarak meslek hırsızlığı yapıyorsun. Size öğretmediler mi okulda. Eşek olmayın, mühendissiniz.
Cok faydali bir calisma. Elinize saglik. Bu ve benzer yazilarinizda santiye seflerine mesleki sorumluluk policelerini yaptirmalari konusunda hatirlatmalar yapmanizi rica ediyorum
İlginiz için teşekkür ederim. Elimizden geldiğince bu konuda hatırlatmalar yapmaya devam edeceğiz.
Ben imza atarım 3 tane boşta var…
imza atarak başkalarının hakkına giriyorsun. haram olur o para.
Yaşlı bir mühendis amcamız, diplomasını kiralayan mühendis pezevenk diploması da orospu demişti. Piyasa pezevenk, gavatlardan geçilmiyor. Yapmayın 20 yıllık emeklerinizi müteahhitlere peşkeş çekmeyin de eşekten farkınız olsun.