Soft Start Devresi ve Uygulaması

Merhabalar, Bu yazımızda “Soft Start Devresi” hakkında bilgi verdikten sonra “Soft Start Devresi Uygulamasını” gerçekleştireceğiz. Keyifli okumalar…

Soft Start Devresi

Soft Start Devresi Tanımı ve Uygulaması

Soft Start Devresi, başlangıç sırasında devrede ani akım akışını önler. Başlatma sırasındaki aşırı akım akışını en aza indirerek yükselen çıkış voltajını yavaşlatır. Cihazları veya elektronik bileşenleri anlık yüksek giriş akımının neden olduğu zararlardan korur. Akım sınırlı olan ve yük regülasyonu zayıf olan bazı bileşenler bu yüksek giriş akımı nedeniyle zarar görebilir. Soft start devresini, IC LM317 voltaj regülatörü ve BC557 PNP transistör kullanarak oluşturacağız.

Soft Start Devresi Malzeme Listesi

 #  LM317 Ayarlanabilir Voltaj Regülatörü 

 #  BC557-PNP Transistörü

 #  Diod – 1N4007

 #  Direnç – (1k, 5.6k, 47k)

 #  Kondansatör – (0.1 uf, 22 uf)

 #  Giriş Voltajı – 9V

 #  Breadboard

LM317 Voltaj Regülatörü

“1.5 A’lık” yüksek çıkış akım değerine sahip, ayarlanabilir üç-terminalli voltaj regülatörüdür. LM317 akım sınırlandırmaya, termal aşırı yük korumasına ve güvenli çalışma alanı korumasına yardımcı olur. Ayrıca, Yüksek gerilim uygulaması için yüzdürme işlemi sağlayabilir. Ayarlanabilir terminalin bağlantısını kesersek, LM317 Aşırı Yük korumasına da yardımcı olacaktır.

Ürün aynı zamanda Pb’siz(kurşunsuz) bir malzemedir. Çalışma ve depolama sıcaklığı -55 ila 150 ° C arasında olup, maksimum 2,2 A çıkış akımı sağlar. 3v-40v DC aralığında giriş gerilimi ile çalışır. Çıkışta ki iki direnç vasıtası ile çıkış gerilimi ayarlanabilir. Bu iki direnç, çıkış gerilimini artırmak veya azaltmak için kullanılan voltaj bölücü devresi olarak çalışır.

LM317 Voltaj regülatörü

Not: Giriş voltajı her zaman istenen çıkış voltajından (LM317 maksimum çıkış 37V) daha yüksek (en az + 3V) olmalıdır.

Bu devrede soft start devresini test etmek için çıkışa bir ampul bağladık. C2 kondansatörünün değerini arttırıp azaltarak yükselen süreyi kontrol edebilirsiniz.

Soft Start Devre Şeması ve Çalışma Yapısı

Soft Start Devresinin devre şeması aşağıda ki gibidir.

soft start devre şeması

Soft start devresinde, düşük veya aşırı ısınma durumlarında çıkış akımını otomatik olarak azaltan bir doğrusal ve pozitif voltaj regülatörü olan LM317 entegresini kullanıyoruz. BC557 PNP transistörünün ve C2 kapasitörünün kombinasyonu, devrenin çıkış gerilimini kademeli olarak artırmasına yardımcı oluyor. Başlangıçta, kapasitör şarj edilmediği için devrenin çıkış voltajını aşağıda ki gibi formulize edebiliriz.

VC1 + VBE + 1.25V

= 0 + 0,7 + 1,25

= 1.95V

VC1, kapasitörün karşısındaki voltajdır. LM317’nin minimum çıkış voltajı 1.25’tir. C2 Kapasitörünün üzerindeki voltaj arttıkça, Vout aynı oranda artar ve direncin değerine göre istenen çıkış voltajına ulaşır. Çıkış voltajı istenen değere ulaştığında, transistör kapanır. Böylece, güç kaynağını başlattığımızda ampulun ışığı, voltaj arttıkça daha parlak olmaya başlar. Bu devre ani akımın devreye girmesini önler, böylece cihazın zarar görmesini önler. “Ani akım nedir? Ani Akımdan Korunma Yöntemleri” başlıklı yazımızı okuyakta Ani akım yükselmesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Soft Start Devresinin Avantajları

 #  Ani Kalkış akımını azaltmak ve cihazın dayanıklılığını artırmak için kullanılır.

 #  Verimliliği arttırır.

 #  Soft Start Devresi ucuz ve küçük boyutludur

 #  Soft Start Devresi, Pompa motorları ve diğer endüstriyel motorlar ve trafolar için kullanılır.

Soft Start Devresine ait çalışma videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Circuitdigest

Yazımızı beğendiyseniz hemen alttaki Sosyal medya butonlarından arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Öneri veya eleştirilerinizi alttaki yorumlar bölümünden yapabilirsiniz. Elektronik Tasarımlar ailesi olarak bir çok yeni içerik eklemeye devam edeceğiz. Bizi takip etmeyi unutmayın. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi Çekebilir!!!



Paylaşın, Herkes Faydalansın!

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir